Boka

5 aug - 8 aug

Vadarkurs 5-8 augusti

Lär dig mer om vadare i augusti!

Syftet med kursen är att bekanta sig med de vadare som besöker Öland under sensommaren. Vikarna är vid rätta väderförhållanden fulla med fågel, båda äldre men många unga, vilket gör det till en utmaning då det gäller artbestämning. Många upplever de unga vadarna som ensidigt grå (”de ser ju alla lika ut”) men det finns många karaktärer att studera så artbestämning är inte omöjlig. Vi skall besöka de bästa södra vadarlokalerna på Öland, Västerstadsviken, Seby och Beijershamn (och kanske någon annan lokal beroende på tillgång på fågel). De västliga lokalerna besöks på morgonen då ljuset är bäst och de östliga på eftermiddagen.

Och vem vet, kanske det dyker upp någon oväntad fågel som vi då naturligtvis skall titta på!
Under en eftermiddag skall vi sätta oss på en lämplig lokal på östra sidan (bryggan vid Seby badplats eller hamnen i Skärlöv är oftast bäst) för att studera sträcket av vadare. Ofta är detta imponerande och vid rätt vind kommer fåglarna nära. Det är ett behagligt sätt att studera fågel. Naturligtvis skall vi även studera andra fåglar än vadare. Det sträcker mycket änder av olika arter och man ser inte sällan lommar och labbar. Och gässen börjar röra sig mot söder.

För att få ut det mesta av kursen bör man ha tillgång till en tubkikare, en bra fågelbok som till exempel ”Fågelguiden” (gärna med tillhörande app) och helst någon erfarenhet av vadare. Fast, även om man inte känner sig som erfaren är man alltid välkommen att delta och man kommer att få ut mycket av kursen.Transport under vistelsen sker i egna bilar, men vi ser gärna att ni samåker.

Kurstillfälle 5-8 augusti 2020. Ankomst eftermiddag 15-17:30 och avresa efter lunch den sista dagen.

Pris 2020 är 4 525 kronor per person, vilket inkluderar kursavgift med guide, boende i hotellrum (3 nätter), med wc och dusch och TV på rummet, frukost & lunch (dag 2- dag 4), middag (kvällens husman med lättdryck, sallad, bröd samt dessert och kaffe (dag 1-3).

Boendet på Allégården utgörs av del i hotellrum (2-personer i varje rum, wc och dusch på rummet, TV). Enkelrumstillägg 700 kr.

Peter Norell från ÖOF (Ölands ornitologiska förening) är er kursledare ute i fält.

Anmälan sker till Allégården senast 1 juli 2020.  Först till kvarn gäller.
Telefon: 0485-421 75 Mobil: 072-302 21 75 E-post:info@kastlosa.se
Kursen ges för minst 6 och max 10 personer.

Att ta med förutom praktiska kläder: handkikare, termos, boken Fågelguiden och gärna tubkikare.
Telefon: 0485-421 75

Programblad vadarkurs 2020