Boka

2 maj - 5 maj

Nybörjarkurs fågelskådning 2-5 maj 2022

Fågelkurs – för nybörjare

Lär dig mer om fågelskådning i maj!

Denna aktivitet vänder sig främst till dig som inte är erfaren fågelskådare. Det innebär att det primära inte är att få en så diger artlista som möjligt. Du kommer att få uppleva Ölands fågellokaler i ett lugnt tempo där målet är att befästa kunskap om dels fåglarna och dels de olika biotoper de finns i. Och, då vi befinner i ett Världsarv, finns ju mycket övrigt att se. Dag 2 kommer vi att vandra i de öländska lundarna, stanna och lyssna till sångarna och träna för att skilja dem åt. Vi äter lunch tillsammans på Fågel Blå nere på södra udden, vid Långe Jan. Dag 3 ägnar vi oss åt kusten, våtmarkerna och strandängarna. Vid denna tid brukar vikarna vara fulla av vadare och de är tacksamma att artbestämma i sina fina sommardräkter. I våtmarkerna kan vi hitta flera arter doppingar och andra fåglar, bundna till den miljön. Lunch tar vi med oss att ätas på någon vacker lokal.

Dag 4 (halvdag med lunch på Allégården) besöker vi biotoper på Alvaret, bl.a. stenbrottet med omgivningar i Degerhamn. Blir det lämpligt väder åker vi ut till Penåsa, vid Kastlösa, för att uppleva den fantastiska fågelkören när solen gått ner. Ledare i fält blir Peter Norell (Yrpa Natur), erfaren fältornitolog från Öland. En handkikare är alltid bra att ha och har du tillgång till en tubkikare är det en fördel men inte nödvändigt.

Lämplig fågelbok (kanske den bästa) är ”Fågelguiden”

Det är viktigt att samtliga deltagare får se och uppleva de fåglar vi hittar och därför är det avgörande att ställa frågor, vilka som helst, till ledaren.

Transport under vistelsen sker i era egna bilar och boende och middag intas med Coronasäkra avstånd.

Programblad nybörjarkurs fågelskådning 2022